EET a e- shop

Od 1.3.2017 se na obchodníky, kteří používají platební systémy pro platbu kartou nebo různá platební tlačítka, vztahuje povinnost EET.

Nyní Vám zrekapitulujeme, jaká je situace, možnosti řešení a již existující problémy.

Povinnost EET se tedy vztahuje na eshopy, které nabízejí platbu kartou nebo například i převody přes účet pomocí platebního tlačítka. Pokud používáte jen dobírku nebo převod na účet bez přesměrování na platební bránu, EET řešit nemusíte.

Situace je dost nejasná, stát to nastavil tak, aby se s tím každý popral podle svých představ a tak to také vypadá.

Možnosti pro EET jsou následující:

Pro EET použít platební bránu

Povinnost EET se vztahuje na obchodníky, ne na platební brány. Takže některé brány zavedly své vlastní řešení, pomocí svého API.

Napojení na API znamená, že se musí předělat / upravit propojení eshopu a platební brány, přidělat funkce pro EET. Toto API má každá platební brána jiné, je potřeba to samostatně naprogramovat a testovat. Nyní má Shop5 hotové napojení na 17 bran, API pro EET má asi tak polovina a při tomto počtu je nereálné propojení naprogramovat a dále udržovat.

Pokud splňujete určité podmínky - například nejste plátci DPH nebo používáte jen 1 sazbu DPH, pak není potřeba upravovat kód platební brány a brána EET vyřídí za Vás.

Co je ale v tomto případě nedořešené - jak dostat FIK zpět do eshopu. Toto se bez napojení realizovat nedá, leda nějakým exportem.  Ale podle našich informací se s tímto jednoduchým napojením spokojí poměrně velká část prodejců.

Další problém je ten, že některé brány, jako například GpWebPay ( dříve PayMuzo ), s EET  vůbec nepočítají a propojení ani neplánují.

Pro EET použít účetní systém

Použít účetní systém ( například Pohodu ) bude pro mnohé ideální řešení. Účetní programy by s tímto měly počítat.

EET přímo v e-shopu Shop5

Stejně, jako velká část naší konkurence, jsme se po zmapování situace rozhodli i pro vlastní řešení EET, které je zároveň nejjednodušší, a které bude integrované přímo v e-shopu.

Jedná se o co nejvíce univerzální řešení, které umožní odesílání všech přijatých plateb a následné zobrazení FIK na objednávce i faktuře.

Většina platebních bran odesílá informaci o proplacení zpět do eshopu. Takže všechny tyto evidované platby e-shop může ihned odeslat na portál veřejné správy.

Nově bude v e-shopech k dispozici funkce, kdy můžete přidat libovolnou platbu k objednávce i ručně. Užitečné je to pro případ příjmu hotovosti nebo v případě, že informace o zaplacení přes platební bránu do e-shopu  nedorazila.

K dispozici pak budou univerzální exporty plateb i EET.

Toto řešení budeme nadále vyvíjet a ladit podle konkrétních požadavků našich klientů.

EET jsme si nevymysleli a je nepříjemné prakticky pro všechny, kterých se týká. I pro nás je to pouze nutné zlo, které musíme dořešit a vzhledem k náročnosti není možné jej nabízet zdarma. Samotné odeslání informací je sice jednoduchá záležitost, ale napojení na všechny další funkce je časově velice náročné a nepředpokládáme, že by se jednalo o jednorázový úkon.

EET modul bude nabízen jako samostatný balíček a předpokládaná cena bude 5000 Kč + DPH / 1 e-shop.

Nyní máme hotové odesílání základních dat.
Zbývá nám dořešit odesílání různých sazeb DPH a odesílání plateb například v EUR, kdy to nikdy nebude 100% souhlasit díky zaokrouhlení. Koncem týdne tedy zájemcům můžeme nahrát testovací režim pro odzkoušení.

 

Jaké řešení EET pro Vás bude nejvhodnější, konzultujte se svým daňovým poradcem. Tento článek je pouze informativního charakteru a předpokládáme, že se bude dost věcí měnit.

 

 

 

 Martin Březovský

Komentáře k EET a e- shop

1
28.2.2017 08:13
Di Pucciová

Dobrý den, pokud budu využívat pouze odesílání hotovostních plateb ručně (nemám platební bránu), musím si od vás zakoupit EET za 5000,-Kč, děkuji za odpověď
Di Pucciová Lenka

3
1.3.2017 11:49
Martin Březovský

Dobrý den,
pokud používáte hotovostní platby, pak to můžete řešit přes systém eshopu nebo použít nějaký jiný EET systém - pokladnu, aplikaci, účetní program, ...

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací